Bakgrund

Jag, Stephan Toivonen, har skrivit insändare, från och till, i fyrtiotre år. I februari 2015 bestämde jag mig för att försöka skriva i ett nytt ämne: Flyktingpolitiken. Jag förstod att det var svårt, men jag såg det som en utmaning. Jag har för vana att alltid ha något litet skämt med i mina insändare, som oftast handlar om tråkiga ekonomisk saker.
Mitt lilla avslutande skämt var kanske lite yvigt, men det gjorde å andra sidan att insändaren lästes. Det gjorde också att den ena tidningen strök en hel del, inklusive slutet. Då blev jag sur, och skrev en till. Den tog de inte alls in, så jag satte den på Fb-gruppen Åland Ekonomi, där den efter 650 kommentarer ströks. Samtidigt som också jag ströks.
Snöbollen var i rullning, och den blev bara större och större. Här ser ni en del av mina insändare och lite kommentarer. Det har funnits en hel del andra både mot, men mest för min demokratiska linje.
NOTERA att även om insändarna är undertecknade av min (eller flera) så representerar de tre helt olika roller.
1. Först som helt fri debattör 5/2-8/4
2. Provokativ debattör medan det kritiserade utskicket pågick 18/4 -25.6
3. Politisk debattör efter att Åländsk Demokrati informellt hade grundats. 19/7- 18/10.
4. Som politiker invald i Lagtinget 19/10 -
www.alandskdemokrati.ax är hemsida för Åländsk Demokrati.
http://ekonomi-funderingar.blogspot.fi/ kan du läsa en del av de insändare, som INTE berör flyktingpolitiken.

torsdag 3 november 2016

Majonnäsen kan skära sig!

Vi läste uppropet mot den finska flyktingpolitiken, med 69 namn.
Men största delen var emot ÅD och åsikter, som tillskrevs oss.
Har vi påverkat den finska flyktingpolitiken? Vi har inte haft så stort inflytande på den åländska heller, även om någon vänsterhänt person sprejade "Fuck ÅD" vid Östrerleden då ett beslut gick emot någon. Ingen från ”ÅD” satt i fullmäktiget.
Vi från Strategigruppen är glada över att inte våra supporters sprejade motsvarande text varje gång, som beslut gick emot oss i de olika kommunerna.
Uppropsmakarna skriver bl.a. ”de citerar tyckanden och legitimerar sin ståndpunkt med det.”
Vi ”anser” detsamma om ”uppropet”. Men ni ”legitimerar” det med 69 namn.
Då det gäller frågan ”ta hit flyktingar” / ”hjälpa i regionen”, så skriver Uppropsmakarna ”De, som sett statistik och bilder från de kringliggande länderna inser att dessa områden inte kan bära hela flyktingkatastrofen just nu.” Källor? Naturligtvis inte.
När man ser bilder från Saudiarabien med luftkonditionerade tältläger för 3.000.000 personer, vilka används någon vecka per år så ska man alltså förstå att det inte finns möjligheter?
Enligt UNHCRs statistik tar Saudiarabien, Kuwait, Bahrain och Förenade Arabemiraten emot ungefär lika många flyktingar som Mariehamn. Så närregionen kan inte bära en större del av katastrofen?
EU skall betala 3 miljarder åt Turkiet i samband med flyktingkatastrofen. Är det bortkastade pengar?
Uppropsmakarna skriver: ”Argumentet man ofta och gärna använder mot immigration är kostnaden. Men all statistik visar att kostnaderna är kortsiktiga och koncentrerade” Någon källa? Naturligtvis inte, då det är oerhört svårt att hitta någon.
Tino Sanandaji , nationalekonom, som har studerat detta skriver: ”Samtliga akademiska studier om invandringens effekt på offentliga finanser i Sverige visar på en nettoförlust, inklusive Ekberg (1999, 2009, 2011), Gustafsson & Österberg (2001), Storesletten (2003), Ruist (2015), Ruist & Flood samt Aldén & Hammarsted (2016). Det existerar ingen svensk forskningsstudie som visar vinst för statskassan. Däremot pamfletter av ideologiska tankesmedjor där vem som helst kan påstå vad som helst.”
Sedan skriver uppropsmakarna ”men faktum är att om inte Sverige haft en omfattande arbetskrafts-, asyl- och flyktinginvandring under de senaste 50 åren så hade man inte haft råd med den välfärd och den infrastruktur man har idag”. Källor? Inga.
Här har vi nog både äpplen, päron och bananer i samma korg.
Vi kan vara överens om att arbetskraftsinvandringen ex från Finland har varit väldigt positiv för Sverige. Men den kritiska frågan är hur den historiska och den aktuella flyktingpolitiken påverkar den svenska ekonomin i framtiden. Det är en helt annan sak.
Uppropsmakarna skriver i slutet: ”Vi menar att Finland idag tar emot alldeles för få kvotflyktingar och bör se över asyl systemet då det borde vara frikostigare...”
Japan tar emot ca 10-20 flyktingar per år. Ändå inträffade en sk händelse, som gjorde att de helt ville stoppa mottagningen, och koncentrera sin hjälp till bistånd i närregionen och de är nu en av de största bidragsgivarna. Vi rekommenderar Uppropsmakarna att googla efter denna ”händelse”. Ni andra anar er nog till vad som hände.
Kumlinge vill ta emot fler flyktingar än vad Saudiarabien, Bahrain, Kuwait eller Förenade Arabemiraten tar emot. De länderna anser att flyktingarna har ”fel” eller kanske en farlig religion.
Ringer det verkligen inga varningsklockor för Uppropsmakarna? Vi försöker att påvisa risker, men ni presenterar bara tyckanden utan statistik eller källor.
Uppropsmakarna vill förändra samhället med ett sociologiskt experiment.
Vill man bygga en brobank, så måste man göra en miljökonsekvensbedömning. Om man vill förändra ett samhälle så borde man göra en samhällskonsekvensbedömning.
Vi anser att minister Fellman, en av Uppropsmakarna, snarast bör göra en sådan.
Minister Fellman berättade vid presentationen av budgeten att integration är som att laga en majonnäs. Man droppar lite olja, och vispar och droppar, och vispar. Och allt ska bli bra. Så bra.
Men problemet med att tillreda en majonnäs är att om du tar en enda droppe för mycket så kan hela majonnäsen skära sig.

Vi tycker att såsen är bra som den är nu och vill inte testa om vi kan lägga till en endaste droppe.

1 kommentar: