Bakgrund

Jag, Stephan Toivonen, har skrivit insändare, från och till, i fyrtiotre år. I februari 2015 bestämde jag mig för att försöka skriva i ett nytt ämne: Flyktingpolitiken. Jag förstod att det var svårt, men jag såg det som en utmaning. Jag har för vana att alltid ha något litet skämt med i mina insändare, som oftast handlar om tråkiga ekonomisk saker.
Mitt lilla avslutande skämt var kanske lite yvigt, men det gjorde å andra sidan att insändaren lästes. Det gjorde också att den ena tidningen strök en hel del, inklusive slutet. Då blev jag sur, och skrev en till. Den tog de inte alls in, så jag satte den på Fb-gruppen Åland Ekonomi, där den efter 650 kommentarer ströks. Samtidigt som också jag ströks.
Snöbollen var i rullning, och den blev bara större och större. Här ser ni en del av mina insändare och lite kommentarer. Det har funnits en hel del andra både mot, men mest för min demokratiska linje.
NOTERA att även om insändarna är undertecknade av min (eller flera) så representerar de tre helt olika roller.
1. Först som helt fri debattör 5/2-8/4
2. Provokativ debattör medan det kritiserade utskicket pågick 18/4 -25.6
3. Politisk debattör efter att Åländsk Demokrati informellt hade grundats. 19/7- 18/10.
4. Som politiker invald i Lagtinget 19/10 -
www.alandskdemokrati.ax är hemsida för Åländsk Demokrati.
http://ekonomi-funderingar.blogspot.fi/ kan du läsa en del av de insändare, som INTE berör flyktingpolitiken.

lördag 18 april 2015

Pressrelease - Inför utskicket till Brändö, som inte blev av.


Folkomröstningar om flyktinginvandring till Åland.


Steg 1:
INVÅNARINITIATIV till folkomröstning ang. flyktinginvandring på Brändö



Vi är en växande grupp av fristående privatpersoner med ett stort samhällsengagemang, som vänder oss till ålänningarna för att de ska kunna få till stånd en folkomröstning i den viktiga flyktingfrågan.
Kommunallagens 35:e paragraf stadgar: ”Om minst fem procent av kommunens röstberättigade invånare har tagit initiativ till en folkomröstning skall fullmäktige utan dröjsmål avgöra om en folkomröstning enligt initiativet skall ordnas”.
Att ta in en ny folkgrupp om 350 personer till Åland påverkar för evigt, och utan återvändo. Ett litet samhälle som Åland kan förvandlas till något som det inte är tänkt att vara. Vi vill därför initiera kommunala folkomröstningar i denna mycket viktiga fråga.
    Vi kommer att möjliggöra detta genom ett utskick till alla hushåll på Åland. Den som då vill att kommunen ska anordna en folkomröstning kring flyktinginvandring kan returnera brevet till den adress, som nämns i utskicket. Utskicket inleds om några dagar.
    Åland har sexton kommuner. Vi inleder på Brändö och kommer sedan att låta kommun efter kommun få samma möjlighet i mån av intresse. Sponsorer får gärna höra av sig.
Brändö har som bekant långtgående planer på att ta emot tio flyktingar i år. Om de följer Mariehamns planer så innebär det sedan ytterligare tio till vart tredje år dvs 40 stycken under nio år. Åland får sammanlagt kanske uppemot 350 flyktingar.
    Det finns andra former av solidaritet – från oss och hos dem.
    Det finns 51.000.000 flyktingar i världen och vi är naturligtvis mycket bekymrade över situationen. Vi vi anser dock att våra medmänniskor kan och bör hjälpas närmare deras egna hem. Exempelvis via internationella organisationer som Emmaus, Röda korset, UNHCR, Läkare utan gränser. Då vet vi exakt vad vi betalar varje år.
En aktiv flyktinginvandring kan sägas strida mot andemeningen i självtyrelselagen

Ålands status, svenska språket och kulturen skyddas av internationella garantier. Därför är det fel att aktivt ta in personer med andra språk, annan kultur, andra sedvanor och helt annan religion.

Vi trivs på Åland. Vi förstår att internationaliseringen går framåt, men anser att inflyttning tack vare arbete och kärlek är naturlig och tillräcklig.
    Flyktinginvandring medför många och oklara långsiktiga kostnader
    Kommunerna på fastlandet är helt eniga om att ersättningarna från Staten för för små i jämförelse med kostnaderna.
    IS-Terroristerna för ett krig mot väst och det innebär ett helt nytt hotet.
    Åland har tidigare tagit emot flyktingar från flera oroshärdar. Men i det nya läget med IS-terrorismen har situationen ändrats radikalt. Vi ser nya skrämmande nyheter varje dag. IS har förklarat krig mot den västliga världen. Det innebär att nya flyktingar kan vara presumtiva terrorister och eller IS-sympatisörer. Sverige har flest IS-krigare i Europa.
    Danskarna vill stoppa flyktingmottagningen helt från Syrien och Irak. Ska vi då börja?

Vi anser att det är väldigt naivt att inte se den risk det innebär för det åländska samhället att ta emot flyktingar. Vi är kritiska till flyktinginvandring från högriskländerna En hjälp i närregionen medför inte dessa risker.

Kriminalitet och ”heders”våld bland utlänningar.

Flyktingarna i Norden har under senare år kommit från länder med en helt annan kvinnosyn. Det har visat sig vara väldigt svårt att ändra på denna kultur. ”Heders”relaterat våld har dykt upp och andelen våldtäktsmän från utlandet har ökat dramatiskt.

Sverige har flest våldtäkter/capita i Europa och ökningen är dramatisk.

I Finland Irakierna är är 0,1% av befolkningen men de står för hela 5% av våldtäkterna. Sannolikheten att en irakier skall begå en våldtäkt är 53ggr större än att en finländare skall göra det. (Hbl 26/4 2012)
Finland tar emot kvotflyktingar, precis som Åland planerar och har lokadan integrationsplan, som skall införas på Åland.

Vi vill skydda våra kvinnor och döttrar. Av denna orsak är vi restriktiva till flyktinginvandring från högriskländerna. En solidarisk hjälp i närregionerna medför inte dessa risker.

Tidningarna försöker strypa debatten och har valt en väldigt restriktiv hållning till nyhetsraportering och insändare i invandringsfrågor. Debatten tvingas till sociala medier, vilket är olyckligt för den öppna åländska demokratin. En folkomröstning ger uttryck för folkviljan och kan förhoppningsvis även tvinga även fram en mer öppen debatt.

Det finns även en Facebook-grupp : Nejtack till 350 syrier på Åland.

FÖR en FOLKOMRÖSTNING - DET FINNS BARA ETT ÅLAND


Stephan Toivonen, företrädare för detta fristående invånarinitiativ. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar