Bakgrund

Jag, Stephan Toivonen, har skrivit insändare, från och till, i fyrtiotre år. I februari 2015 bestämde jag mig för att försöka skriva i ett nytt ämne: Flyktingpolitiken. Jag förstod att det var svårt, men jag såg det som en utmaning. Jag har för vana att alltid ha något litet skämt med i mina insändare, som oftast handlar om tråkiga ekonomisk saker.
Mitt lilla avslutande skämt var kanske lite yvigt, men det gjorde å andra sidan att insändaren lästes. Det gjorde också att den ena tidningen strök en hel del, inklusive slutet. Då blev jag sur, och skrev en till. Den tog de inte alls in, så jag satte den på Fb-gruppen Åland Ekonomi, där den efter 650 kommentarer ströks. Samtidigt som också jag ströks.
Snöbollen var i rullning, och den blev bara större och större. Här ser ni en del av mina insändare och lite kommentarer. Det har funnits en hel del andra både mot, men mest för min demokratiska linje.
NOTERA att även om insändarna är undertecknade av min (eller flera) så representerar de tre helt olika roller.
1. Först som helt fri debattör 5/2-8/4
2. Provokativ debattör medan det kritiserade utskicket pågick 18/4 -25.6
3. Politisk debattör efter att Åländsk Demokrati informellt hade grundats. 19/7- 18/10.
4. Som politiker invald i Lagtinget 19/10 -
www.alandskdemokrati.ax är hemsida för Åländsk Demokrati.
http://ekonomi-funderingar.blogspot.fi/ kan du läsa en del av de insändare, som INTE berör flyktingpolitiken.

torsdag 18 februari 2016

Debattera sakfrågorna Lampi!

Vi håller helt med Niklas Lampi när han inleder sin ledare (ÅT 16/2) med: ”Dödshoten mot kansliminister Nina Fellman (S) är vidriga. De är påhopp på henne som person men även på landskapet och den åländska demokratin.”
Frågan är ju sen om inte hans ledare i sig är ett påhopp på Åländsk Demokrati i sin tur?
I textrutan skriver Niklas Lampi: ”Ett parti med misshandelsdömda utger sig för... ”
Vem av oss tre avser NL med pluralformen? NL far fram med förtal, men ingen kan göra en anmälan, trots att ingen av oss är misshandelsdömd. Men det är en oetiskt.
Lampi skriver sedan: ”På den egna hemsidan passar ÅLD dessutom på att lägga ansvaret för varje framtida våldsdåd som dessa individer kan tänkas begå på Fellman.” På vår hemsida www.alandskdemorati.ax har det aldrig stått något sådant. Det är en ren lögn från Lampi. Däremot skrev vi det i en insändare i ÅT/Nyan häromdagen.
Lampi skriver: ”påståendet om en enskild ministeras ansvar för allt våld är bara det för stolligt”.
Frågan är då vem, som har ansvaret för en ministers åtgärder? Ministern, Lantrådet eller oppositionen? Eller vad tycker Lampi? Naturligtvis kan man diskutera hur länge detta ansvar skall räcka. Det politiska minnet brukar dock tyvärr vara ganska kort när det gäller negativa effekter.
Lampi fortsätter: ”Den enda beröring Nina Fellman haft med ärendet är att det på hennes kansliavdelning gjorts en utredning där man bland annat slagit fast att självstyrelsen saknar behörighet i frågan”.
Märkligt. I ÅT 29/1 kan vi läsa: ”Kansliminister Nina Fellman kallade Röda Korset till ett möte tidigare i vintras för att höra om Röda Korset var intresserade av att grunda en flyktingmottagning och vid senaste styrelsemöte, den 19 januari, tog styrelsen beslut om att tillsätta en arbetsgrupp.”
Vem har fel? Tidningen Åland eller Niklas Lampi. Vi litar på tidningen.
Det är alltså NF, i egenskap av kansliminister, som är ansvarig för den sk flyktingpolitiken. Att säga något annat är att försöka lägga dimridåer.
Lampi skriver ”Samtidigt som kansliministern hotas till livet fortsätter ÅLD att hetsa mot henne.”
Hur skulle vi kunna veta att något hot riktats mot henne? Vi har enbart skrivit tre mycket välargumenterade artiklar mot det tänkta asylboendet. Det är vår demokratiska rättighet.
I gårdagens tidning var kritiken hård mot NF pga beslutet ang Grelsby. Ska hon inte vara immun nu, när hon är hotad?
NL skriver att vi hetsar ”mot henne”. Vi debatterar asylboendet / politiken inte person. Det är Lampi själv som hetsar mot oss som personer, när han talar om ”misshandelsdömda”.
Lampi avslutar: ”Förmågorna bakom ÅLD står –kanske – inte bakom hoten som nu polisanmälts. Men de bidrar till ett råare debatt- och samhällsklimat som kan få allvarliga följder. Som lagtingsledamot borde Stephan Toivonen förstå bättre, men han visar inga tecken på det.” Det är ”stolligt” enligt vår mening.
Det är som att säga att Niklas Lampi var - kanske inte - den som stod åtalad för våldtäkten i veckan. Fult herr Lampi.
Lampi försöker med hjälp av sk halmgubbe-teknik att placera uppfattningar och åsikter på oss inom Åländsk Demokrati och vill skjuta budbäraren istället för budskapet. Vi vill debattera sakfrågorna och den politik vi står för. Må vara att NL har andra åsikter om oss, men vi inom Åländsk Demokrati har  fullt förtroende för väljarnas omdöme och förmåga att själva avgöra vilken uppfattning, som Åländsk Demokrati står för.
Genom att undvika elaka invektiv försöker vi hela tiden visa ett gott föredöme, både för ”förmågorna” bakom Åländsk demokrati och andra som deltar i debatten. Vi har försökt vinnlägga oss om att hålla oss till en anständig ton i debatten, och vi uppmanar Lampi att göra detsamma. Vi tjänar alla på att respektera våra medmänniskors rätt att uttrycka sina egna åsikter utan att behöva få olika tillmälen slängda efter sig.
Vi försöker ta vårt ansvar för debattklimatet och vi hoppas att även lagtingledamot Igge Holmberg, minister Fellman och ledarskribent Lampi med familjer tar sin del av ansvaret.

Till sist vill vi påpeka att vi anser att Lampis sätt att i en ledare sammanblanda kritik mot Åländsk Demokrati och de allvarliga hotmail, som minister Nina Fellman fått, är både vilseledande och kränkande mot ministern. De allvarliga hot hon tvingats motta borde nog vara berättigade till en separat ledare av Niklas Lampi.


Johan Boman, Ulf Damsten, Stephan Toivonen Åländsk demokrati

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar