Bakgrund

Jag, Stephan Toivonen, har skrivit insändare, från och till, i fyrtiotre år. I februari 2015 bestämde jag mig för att försöka skriva i ett nytt ämne: Flyktingpolitiken. Jag förstod att det var svårt, men jag såg det som en utmaning. Jag har för vana att alltid ha något litet skämt med i mina insändare, som oftast handlar om tråkiga ekonomisk saker.
Mitt lilla avslutande skämt var kanske lite yvigt, men det gjorde å andra sidan att insändaren lästes. Det gjorde också att den ena tidningen strök en hel del, inklusive slutet. Då blev jag sur, och skrev en till. Den tog de inte alls in, så jag satte den på Fb-gruppen Åland Ekonomi, där den efter 650 kommentarer ströks. Samtidigt som också jag ströks.
Snöbollen var i rullning, och den blev bara större och större. Här ser ni en del av mina insändare och lite kommentarer. Det har funnits en hel del andra både mot, men mest för min demokratiska linje.
NOTERA att även om insändarna är undertecknade av min (eller flera) så representerar de tre helt olika roller.
1. Först som helt fri debattör 5/2-8/4
2. Provokativ debattör medan det kritiserade utskicket pågick 18/4 -25.6
3. Politisk debattör efter att Åländsk Demokrati informellt hade grundats. 19/7- 18/10.
4. Som politiker invald i Lagtinget 19/10 -
www.alandskdemokrati.ax är hemsida för Åländsk Demokrati.
http://ekonomi-funderingar.blogspot.fi/ kan du läsa en del av de insändare, som INTE berör flyktingpolitiken.

måndag 15 februari 2016

Fellman bör granskas

Minister Nina Fellman vill att RK ska öppna ett sk asylboende för 100 personer på Åland.
Kvinnorna i stan anser redan nu att tryggheten är det största problemet.
Enligt Reuters kom ca 20.000 ensamstående asylsökande män från Irak ifjol. Vi skissar på basen avfjolårets siffror ett asylboende på Åland. Det blir då 66 unga irakier, 16 unga afghaner, sex personer från Somalia, tre personer från Syrien och nio personer från resten av världen.
Vi inom Åländsk Demokrati är emot detta ”asylboende”.
Många politiker tar väldigt lätt på konsekvenserna av sitt politiska handlande. De är generösa med andras pengar låter dessutom bli att tänka på hur besluten påverkar samhället. Oftast är det andra som drabbas av deras välvilja, men ibland kan de även drabbas själva.
Förra veckan ringde en bekant till en av oss och berättade vad som hänt hans kompis far. Denne hade en byggfirma och lät en anställd bo hos sig. Mannen hittades död i sitt eget hem. Inte ens hat-sajterna har lyckats klura ut nationaliteten på förövaren, men vi vet att han kommer från ett sk ”högriskland”.
Snart måste kanske politikerna prioritera mellan att hjälpa etthundra från Chipsfabriken eller från mellanöstern. Vi från Åländsk Demokrati vet hur vi väljer.
Inom alla andra områden måste man räkna pengar eftersom det påverkar Ålands budgetunderskott. När det gäller inbesparingar inom ÅHS, subventioner till Chipsen eller inkomster från PAF.
Det säkraste sätter att åka ut från Facebokgruppen Ålands Ekonomi lär vara att skriva om kostnader och flyktingar.
Men ansvariga politiker måste alltid se till både kostnader och effekter på samhället.
Vi måste ta reda på kostnader, precis som när det gäller alla andra projekt. Inte bara gömma oss bakom masken ”vi måste visa solidaritet”.
Flyktingmottagandet ger kostnader inom många områden; skolan, tolkar, sjukvård osv. Det sägs att det är gratis, då ”staten” ersätter. Kommunerna på fastlandet klagar över att ersättningarna är för små. På Åland får vi inte ens ta reda på vad det kostar.
Efter tre år. Tror vi att kostnaderna är slut då? Och tror vi ens att staten håller sitt löfte? Vi såg hur det gick med alla handslagen i vindkraftsfrågan.
Och om Åland själv tar initiativet till ett flyktingboende, så finns ju den uppenbara risken att staten tycker att vi också får betala. Då får nog NF plocka fram det privata checkhäftet.
Vi förstår att varken NF eller Lantrådet personligen är rädda för att bli våldtagna, trots osmakliga mail. Det är yngre kvinnor som drabbas. Men vill någon av er, likt statsminiser Sipilä bli uppringd av en dotter, en syster eller en bror, som berättar vad som hänt er släkting?
HBl undersökte nyligen igen överrisken för asylsökande / utlänningar när det gäller ex våldtäkter i Finland. Men det spelar ingen roll om överrisken är trefaldig eller femfaldig eller femtiotrefaldig.
Det spelar ingen roll om det begås en eller fem extra våldtäkter. Fem eller tio fall av misshandel. Eller om en medboende, en medhjäpare eller någon på Stan blir mördad av en asylsökande.
Vi har tillräckligt med problem i Finland när det gäller kvinnovåld och sexuella trakasserier som det är. Vi behöver inte få fler genom missriktade godhjärtade politiska beslut.
Varje fall av sexuellt trakasseri, varje våldtäkt, varje misshandel och allt våld, som dessa asylsökanden kommer att göra sig skyldiga till är NF politiskt ansvarig för. Alla. Varje. För all framtid.
Om NF inleder en aktivt aktiv flyktingpolitik med sk asylboenden, så träder hon in på en väg utan återvändo. Ingen kommer någonsin att kunna backa bandet. Det påverkar det åländska samhället för evigt och NF gör kanske en stor björntjänst både åt de asylsökande som får stanna och åt de som måste återvända.
Det sägs att Åland måste visa sin solidaritet. Enligt Amnesty International så tar inte grannländerna Saudi-Arabien eller Kuwait emot syriska flyktingar. Eller Qatar, Bahrain eller Förenade Arabemiraten. De bidrar enbart med pengar. Varför kan man inte föreslå att Åland ska bedriva samma politik utan att det nötta rasistkortet tas fram?
Det är odemokratiskt att inte ta ett beslut av denna dignitet till Lagting / fullmäktige. Om inte minister Fellman gör detta, så måste vi se till att minister Fellman personligen underkastas en granskning i Lagtinget /fullmäktige.

Johan Boman Ulf Damsten Stephan Toivonen Åländsk Demokrati



1 kommentar:

  1. Snälla Åland, gör inte om misstagen från Sverige där blinda, naiva politiker förstört tryggheten för alltid. Titta på Sverige, där har ni facit!

    SvaraRadera